Hieronder commentaar van Bert Lekx op het invoeren van diftar:
In Alphen aan den Rijn zijn ondergrondse containers geplaatst ten behoeve van het restafval. De bewoners die met deze wijze van inzamelen zijn geconfronteerd, worden gestimuleerd om hun afval te scheiden.
In Boskoop zijn plaatsingen gaande, en zijn ondergrondse containers het voor de meeste inwoners van de voormalige kernen van Rijnwoude nog een onbekend fenomeen.
Het overwegen van de invoering van diftar per 1 januari 2017 komt dan ook voor met name de kernen die nog kennis moeten maken met een verder verfijnd systeem van het aanleveren van gescheiden afval te vroeg.
Het college wil door middel van het verlagen van de afvalstoffenheffing, maar het rekenen van een bedrag ten behoeve van de storting van een zak restafval tot maximaal 60 liter een prikkel gaan afgeven om het scheiden van afval te bevorderen.
PMD (plastic- en metalenverpakkingen en drinkpakken) en papier worden dan nog gratis opgehaald. PMD wordt in de voormalige Rijnwoudse kernen nu nog in plastic zakken opgehaald, en papier door verenigingen en de kerken. Voor PMD gaat dan de huidige restafvalcontainer worden ingezet, voor papier een blauwe.
De SP fractie is absoluut niet tegen afvalscheiding. Wel tegen het systeem dat het college voor ogen heeft. Deze mening wordt vrij breed in de gemeenteraad gedragen.
Afval is niet afhankelijk van inkomen. Minder draagkrachtige gezinnen worden hierdoor financieel fors gedupeerd. De wethouder roept dan wel te bezien of er mogelijkheden zijn in de sfeer van de Algemene Bijstandswet, dan wel de WMO, maar lijkt dit nauwelijks een reëel oplossing.
Ook is er geen oplossing voor luier- en incontinentiemateriaal.  Deze vorm van afval zal dan ook tussen het restafval terecht gaan komen, en het aantal stortingen bovenmatig laten toenemen, met eveneens bovenmatige kosten tot gevolg. Een idee van de wethouder om dit afval totdat een oplossing voorhanden is, te verzamelen op een vast punt per kern of wijk, krijgt de handen niet op elkaar.
Ook vinden met name gehandicapten dat een maximale inhoud van 60 liter per keer voor hen niet aan de orde kan zijn. Het veelal per rolstoel of rollator vervoeren van een zak ad. 30 liter lijkt het meest haalbare, maar verdubbelen de kosten hierdoor.
De wethouder heeft wel toegezegd een “kleine” opening voor 30 literzakken te willen onderzoeken.
Net als de meeste fracties wordt gevonden dat het huidige voorgestelde systeem als een straf wordt ervaren, en juist een beloningssysteem de juiste prikkel geeft om afval zo maximaal als mogelijk is te scheiden.
Een systeem waarbij een pasje moet worden “opgeladen” bij een laadpunt ten behoeve van een tegoed is veel te ingewikkeld voor velen.
Terecht bestaat een zorg onder de bevolking dat het dumpen van afval, naast de ondergrondse containers, of elders een vlucht zal gaan nemen. De wethouder bevestigt dat dit na de invoering enige tijd gaat plaatsvinden, maar hoopt door de inzet van zgn. A-Teams dit beheersbaar te houden. Dit klonk niet echt overtuigend.
Volstrekt onduidelijk is het feit hoe bewoners van appartementen, flatwoningen etc. hun afval kunnen scheiden. Zij hebben geen erf waarop containers kunnen worden geplaatst, en kan het binnen de woning scheiden van afval, om wille van de hygiene, niet aan de orde zijn.
Duidelijk is ook dat de invoering van diftar in een reeks gemeenten als weer tot een einde is gekomen, c.q. dat gemeenten de invoering, gezien de ervaringen elders, zelfs niet overweegt.
De SP fractie is dan ook mordicus tegen het invoeren van diftar.
Bron: Bert Lekx
Share.

Leave A Reply