POLITIEK CDA – Morgen gaat het CDA op veel plekken in de gemeente, waaronder ook in verschillende dorpskernen, in gesprek met de burgers van de gemeente. Naast winkelcentrum Herenhof in Alphen aan den Rijn laat het CDA ook haar gezicht zien in Rijnwoude. In Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Koudekerk aan den Rijn zullen vertegenwoordigers van de politieke partij aanwezig zijn in de winkelstraten. Het is vanaf 12:00 uur tot ongeveer 13:30 uur.
Marjon Verkleij, fractievoorzitter van het CDA Alphen aan den Rijn, legt tegenover Regio Rijnwoude uit waarom het CDA dit soort bijeenkomsten houdt: ”Het CDA vindt het belangrijk om niet alleen met verkiezingstijd ons gezicht te laten zien, maar eigenlijk gedurende de raadsperiode van 4 jaar regelmatig met de burger in gesprek te gaan. Dit doen we met vergaderingen op locaties, gesprekken met maatschappelijke organisaties en met CDA op de koffie.”
Op de vraag wie er allemaal op pad gaan, antwoordde Verkleij: ”Dat zijn de raads- en commissieleden en bestuursleden van de CDA afdeling. In Alphen staan we met 2 à 3 raadsleden (waaronder Joost van Beek en ikzelf) en een bestuurslid en in voormalig Rijnwoude staat raadslid Jos Ensing en bestuurslid Jan Rietveld.”
Welke kwesties er allemaal besproken worden, is van tevoren niet echt te zeggen: ”Dat wisselt per bijeenkomst, meestal wat er politiek actueel is, maar het gaat er vooral om om een luisterend oor te hebben voor wat mensen op hun hart hebben. Dit keer willen we graag horen wat er leeft over de voorgestelde grondstoffenbeleid: betalen voor het restafval, en de locatie van de bibliotheek in het centrum.”
Het CDA wil volgens Verkleij haar gezicht laten zien in de hele gemeente, niet alleen in Alphen: ”We gaan de hele gemeente door, dus de winkelcentra in Alphen, de markt in Boskoop en de winkelstraten in voormalig Rijnwoude. Maar we gaan ook jaarlijks op bezoek naar wijkcomité, we hebben gesprekken gehad met comité Rijnpark, het comité over het station Hazerswoude en volgende maand gaan we iets doen met de openkwekerijendag.”
Toch heerst onder velen het idee ‘die politici doen toch wat ze zelf willen’. Verkleij begrijpt dit gevoel, maar probeert hier toch gaandeweg iets aan te doen: ”Ik begrijp dat het gevoel leeft, maar het CDA probeert altijd twee kanten van een probleem te belichten. Dit betekent niet dat als we geluisterd hebben naar een persoon of organisatie, dat we hun mening of advies direct overnemen. We bespreken in de fractie de argumenten voor en tegen iets en dan nemen we een weloverwogen besluit. Denk wel, wij moeten besluiten nemen voor de hele gemeente. We moedigen mensen ook aan om te komen inspreken tijdens een commissiebehandeling of bij onze fractie op bezoek te komen. Een brief schrijven naar alle fracties kan natuurlijk ook.”
Het heeft wel degelijk zin naar dit soort bijeenkomsten te komen als burger. ”Bijvoorbeeld ons besluit over de zondagsopeningen. Vanuit onze partijgedachten zijn we tegen, maar na op diverse plekken met mensen in gesprek te zijn geweest, hebben wij onze mening bijgesteld. Soms komen mensen met kleine zaken bij ons, bijvoorbeeld een ondergrondse container die wekelijks overvol is. Dan kunnen we rechtstreeks aan de wethouder vragen om die container vaker te legen. Of over een aanhangwagen die lang ergens geparkeerd staat”, aldus Verkleij.
”We staan met een statafel met de koffie en een koekje op een plek en hebben vaak een schrijfbord bij ons en daar schrijven we op wat mensen melden. zo kan iedereen lezen wat al eerder gezegd is.”
Wat wordt er dan gedaan met alle input van de mensen die op de koffie gaan met het CDA? ”We verwerken dat in onze fractieflits, indien nodig spreken we de desbetreffende wethouder aan of stellen art 40 vragen: dit zijn schriftelijke vragen over het beleid. Of we verwerken het in ons betoog over een bepaald raadsvoorstel.”