HAZERSWOUDE-DORP – De gemeente Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente in Nederland die Schuimglas als licht ophoogmateriaal gaat gebruiken. In het gebied van het reconstructieproject omgeving Montfoortlaan in Hazerswoude-Dorp is de bodem zeer slap. Door de slappe veenbodem zijn op sommige plekken in 30 jaar tijd verzakkingen (zetting) opgetreden tot wel 80 centimeter.
Wanneer het traditionele, zware zand als ophoogmateriaal wordt gebruikt, blijft de bodem snel inklinken. Daarom wil de gemeente ophogen met het lichtste materiaal wat op dit moment verkrijgbaar is. Schuimglas is ruim 4 maal lichter dan water en grillig van vorm. Daardoor heeft Schuimglas veel draagvermogen terwijl het toch weinig druk op de ondergrond uitoefent.
Het basisproduct van schuimglas is glasmeel dat ontstaat bij de recycling van huishoudelijk glas. Bij verhitting in een oven van 500 – 900 graden Celsius zet het glasmeel uit. Hierdoor ontstaat een duurzaam, milieuvriendelijk product met een extreem laag volumegewicht dat geschikt is als ophoogmateriaal in de wegenbouw.
De samenstelling van het in Duitsland toegepaste schuimglas en de Nederlandse regelgeving maakte het echter tot voor kort onmogelijk om schuimglas ook in Nederland toe te passen. De fabrikant heeft daarom het productieproces aangepast en daarmee de samenstelling van schuimglas gewijzigd. Daardoor mag de ophoging in Hazerswoude-Dorp nu als proef voor het eerst met Schuimglas in Nederland worden uitgevoerd.
Bij succes kan en zal het extreem lichte ophoogmateriaal vaker worden toegepast. In de gemeente zijn diverse gebieden met een nog slappere bodem die nu dus nog harder zakken, zoals Boskoop. Naast de fabrikant, de leverancier en het onderzoeksbureau zijn ook de Omgevingsdienst, een Duitse universiteit en aanverwante bedrijven betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden.